Fakta Inbrott

 

VILKET HUS/LÄGENHET VÄLJER TJUVEN ?

Källare-lätt att ta sig in, arbetar ostört, kan också vara ett ställe för uteliggare eller drogpåverkade personer. Ha inga värdefulla föremål i källaren. Om det är nät eller bur i källaren är det bra om man kan täcka över det med kartonger. Länk larmpaket

Ensliga hus där man kan arbeta ostört då man kan få mer tid på sig. Länk larmpaket

Hus med gamla ytterdörrar där lås och gångjärn är lätt att forcera.

Stora buskar och träd som täcker så tjuven att kan arbeta ostört. Länk larmpaket

Hörnhus/lägenheter där det är lätt att ta sig därifrån. Länk larmpaket

Nära till skog eller annan flyktväg. Länk larmpaket

Där inbrottsskyddet saknas eller är dåligt.

Tjuvar har visserligen respekt för hundar, men de hindrar inte alltid ett inbrott.

Det har hänt att tjuvarna sprutat tårgas på hunden. Att mata hunden är ett annat alternativ för att få tyst på den, så en hund är ingen garanti att förhindra inbrott.

Förvara stöldbegärliga föremål bort från insyn utifrån som t.ex. plånbok, nycklar, mobiltelefon eller dylikt.

När du reser bort se till att grannen eller någon annan att hänga ut tvätt på tork, skotta snö utanför, tömma brevlådan och klippa gräsmattan.

Ta in stegar och andra verktyg som kan underlätta för inbrott.

Camento Security har en tjänst där vi utför arbeten så att fastigheten ser bebodd ut under tiden man är bortrest samt sätter upp tillfällig övervakningssystem som kan hyras från oss.

Se till att det ser bebott ut så att tjuven tror att ni är hemma. Ställ gärna en bil vid garageuppfarten. Tala inte in på telefonsvararen att ni ska resa bort. Länk Fastighetsbevakning

Förvara alla värdeföremål i ett bankfack. Lås dörren även om du är hemma. Larma i hemma-läge.

Ett sätt att försvåra för tjuven är att ha ett lås på ytterdörrarna som kan låsas inifrån för att komma ut. Det försvårar att ta med större mängder av stöldgods.

 

VAR GÅR TJUVARNA IN ?

På baksidan av huset där inga grannhus finns brukar vara populärt att ta sej in ifrån. Använd en utomhus IR-detektor som tänder upp. Camento Security säljer IR-detektor med LED-lampa.

Altandörren är den vanligaste vägen att ta sej in. Att koppla till ett larm med larmdekaler skrämmer bort de flesta tjuvarna. Länk chocksensor

Uppbrytning av hela fönsterkarmen är vanligt med hus som har gamla fönster. Ett sätt är att silikonlimma fönstret mot fönsterbågen då kan ej bågen lyftas ur lika lätt.

En plastlaminatfilm på rutan gör så att det blir svårare att krossa fönstret samt att det blir mindre glassplitter.

Ytterdörrar som är glasad är också ett alternativ tjuven tänker på. En säkerhetsdörr är ett bra val för att förhindra att dom tar sej in. Har man en lägenhet högre upp är ytterdörren det enda alternativet att ta sej in då en säkerhetsdörr stoppar de flesta tjuvar. För det andra så förhindrar en säkerhetsdörr spridning av brand.

Tänk som tjuven för att kontrollera din säkerhet i ditt hem eller ring oss för en professionell säkerhetsanalys (kostnadsfritt). Länk Säkerhetsanalys

Det bästa sättet är att inte få tjuven att välja ditt hem.

Är det mörkt hemma finns det en chans att han väljer ert hem.

Använd timer helst med funktionen som har slumpvalda tider när lampan ska tändas. Koppla gärna en TV eller annat till timern som ger ifrån sig ljud.

 

TJUVARNAS BETEÉNDE

Första inbrottet görs i stort sett bara för att kontrollera om det finns något värdefullt i hemmet.

Tjuven brukar oftast komma tillbaka en andra gång då han är mer förberedd och har de rätta verktygen med sig.

Ringer det ofta fel eller att ingen säger något i telefonluren kan det vara en tjuv som rekar om man är hemma eller ej.

Drogpåverkade personer gör impuls-inbrott, professionella rekonstruerar först före inbrottet.

Märkeskläder och smycken räcker ofta för att få pengar till sprit eller droger. Många inbrott begås av småtjuvar som vill bekosta sitt missbruk eller ligor.

 

TJUVEN LETAR PÅ FÖLJANDE STÄLLEN

På inbrottstjuvarnas topplista över gömställen ligger tvättkorgen i täten tillsammans med kastrullskåpet.

Sovrummet (brukar ligga längst in i hemmet), är där man för det mesta placerar sina värdesaker. Dit brukar tjuven ta sej in först. Efter sovrummet går tjuven till vardagsrummet. Ett överfallslarm är en stor trygghet om tjuvarna skulle komma in när man ligger och sover. Länk Överfallsskydd

Ofta vet tjuvarna precis var de ska leta och söker efter.

Bakom tavlor kan vara ett gömställe för pengar, värdepapper, nycklar mm. Det finns speciella larmsensorer som man placerar bakom tavlorna som larmar när man vidrör tavlan.

Byråer där oftast värdesakerna brukar ligga längst in i lådan under några kläder eller dylikt är ett ställe där tjuven letar.

Bakom speglar, garderober, arbetsrum och badrumsskåp där de letar efter mediciner, smycken och drogpreparat.

 

OLIKA TYPER AV TJUVAR

TILLFÄLLIGHETSTJUVEN

Drallar omkring och rycker i alla dörrar, går in där dörren är olåst, har inga verktyg med sig.

YRKESTJUVEN

Ensam eller i liga, förbereder sig och har erfarenhet, är van, är välutrustad, har ofta bil och kontakter med hälare.

FÖRSÄLJAREN

Kommer till ett företag och spelar försäljare. Rekonstruerar vad det finns att hämta och kontrollerar upp säkerheten i företaget.

INSIDERN

Arbetar i företaget, vet hur alla rutiner går till, kontrollerar upp säkerheten i företagen, brukar ta hjälp av andra under inbrottet.

 

TIDSPERIOD

De flesta inbrott sker under Mars och December månad på Tisdagar-Torsdagar.

De flesta villainbrott sker mitt på ljusa dagen, under kontorstid då hus och lägenheter står tomma.

De flesta inbrott är tillfällighetsbrott där tjuven väljer hus och lägenheter som är lätta att ta sig in i. Många tänker på extra säkerhetsåtgärder först när semestern nalkas, men slarvar med att låsa ytterdörren och stänga fönstren när man solar, grillar i trädgården eller gör ett snabbt besök hos grannen. Dock sker hälften av inbrotten vid semestertiden.

För en duktig tjuv tar det inte mer än ca 45 sekunder att bryta sig in genom ett vanligt svenskt standard lås.

Ett inbrott tar max 5 min. att utföra tills att tjuven är ute.  Att polis och väktare ska hinna ta sej dit på 5 min. är inte så stor chans. Bästa sättet är då att använda Dimgenerator som fyller rummet på mindre än 20 sekunder som får tjuven att lämna ert hem. Länk Dimgenerator. Extra högljudda sirener som gör det obehagligt för tjuven att vistas i rummet är ett annat sätt att få ut tjuven ur ert hem. Länk Sirener

 

TJUVENS HINDER

Tiden — Bra lås och larm

Vittnen — Larm som ljuder, lampor som tänds upp med hjälp av IR-detektorer, timer

Polis, väktare på väg — Larmsändare

Skyltar — Operation-märkning, larm,  ”Varning för hunden”

 

STATISTIK

Största inbrottsrisken är i södra Sverige. Skånska hem löper sex gånger så stor risk att drabbas av inbrott jämfört med de i Västerbotten, enligt en statistik sammanställning som Assa Abloy gjort. Underlaget kommer från Statistiska Centralbyrån och Brottsförebyggande rådet.

Skillnaderna mellan norra och södra Sverige är tydliga. Inbrott anmäldes i 0,66 procent av alla hus och lägenheter i Skåne, att jämföras med 0,11 procent i Västerbotten.

Som husägare är det nästan fem gånger så stor risk att drabbas av inbrott i Blekinge, Skåne, Kronobergs och Hallands län jämfört med Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

Sammanställningen visar att det är 11 gånger så hög risk för en villaägare i Skåne att bli utsatt för ett inbrott jämfört med en lägenhetsboende i Västerbottens eller Gotlands län.

Villor, radhus och kedjehus i Skåne är mest utsatta för inbrott i hela Sverige.

Boende i lägenheter i Västerbottens och Gotlands län var minst utsatta för

Vår sammanställning visar att det är dubbelt så hög risk att drabbas av inbrott om man bor i hus än om man bor i lägenhet; 0,49 procent jämfört med 0,25 procent.

Se mer statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

 

FÖRDELAR MED LARM I DITT HEM


TRYGGT

När du kommer hem från din semester eller från ditt arbete vet du att ditt hem är orört och ej har brunnit ner eller fått vattenläckage. Du kan sova tryggare. Bara larmdekalerna avskräcker en del.

SJUKDOMSFALL

Är du gammal kan det lätt hända att man ramlar och ej kan komma upp. Då är det bra med ett trygghetslarm som man bär på sej då det bara är att trycka på en knapp som utlöser larmet och ringer upp valfria telefonnummer.

ÖVERFALLEN HEMMA

Skulle man bli överfallen hemma finns det överfallslarm dels på manöverpanelen och dels genom ett bärbart larm som man bär på sej som ringer upp valfria telefonnummer samt att sirenen ljuder (valfritt).

BILLIGARE HEMFÖRSÄKRING

De flesta försäkringsbolag ger rabatt på din hemförsäkring om du har ett larm installerat i ditt hem.

LARMTYPER

Larm skyddar både mot inbrott, brand, vattenläckage, sjukdomsfall, överfall

 

ATT TÄNKA PÅ

Saker som du är beroende av t.ex. en dator där allt ditt arbete finns.

Föremål som har köpts i utlandet som kan vara svårt att få tag i.

Dina minnessaker, gamla foton och dylikt som kanske aldrig kan ersättas.